Ano skutečně lze využít tuto rostlinu jako doplněk stravy. A to velmi zdravý! Ona je to vlastně již dávno používaná léčivka. Své uplatnění našla už ve staré Číně, nebo i v Indii. Ale také Řekové a Římané si ji velmi oblíbili. Je pravdou, že využití našla u těchto starých civilizací i jako léčivka, upravující kromě jiného fungování vylučování moči, zažívání, ale posiluje také imunitní systém člověka, působí proti zánětům a podílí se na klidném spánku. V moderní době se zjistili další léčivé účinky, ať už to je úprava tolik nebezpečného cholesterolu, který je příčinou vzniku kardiovaskulárních onemocnění, které jsou spojené s infarktem nebo tolik rozšířenými mozkovými příhodami.
Tolice je také zdrojem vitamínu B12, kterého máme neustále málo, je i zdrojemantioxidantů, flavonoidů, které se podílejí na zvyšování pružnosti cév. Dále vojtěška upravuje příjem sacharidů a má posilující účinky v případě vyčerpání organismu člověka, tady je vhodnost vojtěšky pro sportovce a lidi, kteří pracují fyzicky. Co je potřebné, také pomáhá při našem boji s nadváhou, která je původcem mnoha onemocnění. Jak si vlastně můžeme připravit v kuchyni tolici vojtěšku? U této rostliny se používají květy a mladé listy, ale asi nejrozšířenější je využití naklíčených semen. Podobně jako například u řeřichy seté, pokládáme její semena na navlhčenou vatu, která je rozprostřena v ploché misce. Misku umístíme do polostínu a vatu opatrně vlhčíme každý den. Klíčení semínek trvá několik dní.
Jakmile rostlinky vyklíčí a povyrostou, můžeme začít opatrně pomocí nůžek sklízet zdravou pochoutku, která se používá do polévek, ale také i k dochucování salátů. Uvádí se, že jíst klíčky je nejlépe studené, bez tepelné úpravy. Pokud byste měli zájem o semínka tolice vojtěšky, která je uznávaným doplňkem stravy a označuje se jako super – potravina, neváhejte s nákupem semen, abyste jejich blahodárné účinky na váš organismus mohli poznat co nejdříve.
Rubriky
Tolice vojtěška jako doplněk stravy

Kup si reklamu pod tímto článkem jen za 50 Kč
Zobrazit formulář pro nákup